Receptom na vegánske medovníky som sa inšpirovala na stránke českej foodblogerky Lenky. Trošku
som zmenila niektoré ingrediencie a výsledok ma milo prekvapil. Klamala by
som, keby som tvrdila, že sú po upečení na nerozoznanie od tých klasických. Sú
iné, chuťovo veľmi príjemné, konzistenciou skôr také keksíkové. Vyskúšajte si
ich upiecť, moja malá pomocníčka hneď po
upečení zjedla 8 kúskov, takže skúškou kvality prešli :)
Potrebujeme:
400 g hladkej špaldovej múky
3 lyžice vanilkovej hrašky (plus 10 lyžíc vody, urobiť kašičku a vmiešať)
10 lyžíc javorového sirupu (alebo iného sirupu)
2 lyžice melasy
200 g rastlinného tuku (ja som dala kokosový olej)
1 lyžica perníkového korenia
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička mletej škorice
Postup:
Najskôr zmiešame tekuté suroviny – vo vode rozmiešanú hrašku
spolu s javorovým sirupom a melasou. Potom ich vlejeme do sypkej
zmesi a poriadne vymiešame. Cesto necháme niekoľko hodín postáť. Nebude
úplne kompaktné, preto s ním treba manipulovať veľmi opatrne, pretože sa
môže trhať. Je potrebné ho pri vaľkaní priebežne posypávať múkou. Keď sa nám ho
podarí vyvaľkať na hrúbku cca 0,5 cm, povykrajujeme medovníky a dáme ich
na plech. Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre pri 180. stupňoch.
Ja som ich pred pečením ničím nepotierala, no ak ich chcete
mať lesklé, foodblogerka Lenka radí: „Pro krásnou barvu perníčků je můžete před
pečením potřít vodou smíchanou s kapkou kurkumy a oleje.“
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára