streda 27. januára 2016

Karneval alebo ako neleniť a vyrobiť si svoj kostým

A je tu opäť fašiangové obdobie plné karnevalových akcií, preto mnohí rodičia nemyslia na nič iné než na to, ako zohnať svojmu potomkovi pekný karnevalový kostým. Hračkárstva sa pretekajú v ponuke pestrofarebných kostýmov. Dokonca existujú aj požičovne "supervymakaných" kostýmov Spidermanov, Supermanov, Ninjov, Elzí, Sofií, Popolušiek, Zvoniliek a iných víl či princezien...


takto sme sa hrali my :)

A čo tak spraviť dieťaťu vlastnoručne urobený kostým? Že veľa roboty?
Áno, mnohí sme zleniveli. Skúste si zaspomínať na svoje detstvo. Existovali vtedy tie dokonalé kostýmy? Neboli utešenejší doma vyrobení šašovia s gamašami a vtipnými škraboškami? Alebo muchotrávky s pomaľovanými papierovými klobúkmi? Či mamkine ušité „princeznovské“ šaty?

Mám pocit, akoby si dnešná doba žiadala všetko zjednodušovať a uľahčovať. Rodičom sa nechce hrať sa s deťmi, nemajú čas a veľakrát ani chuť sadnúť si s nimi a niečo spoločne vyrábať. „Nech to s nimi robia učitelia v školách a škôlkach...“, často počúvam z úst rodičov. Všade sa vyvážajú autom, čas s deťmi trávia prechádzkami po nákupných centrách, pretože obyčajná prechádzka po ulici je nuda. Čo ma trápi viac je to, že rodičia svojim deťom prestali variť. Spoliehajú sa na školské jedálne, ktoré akoby zaspali na vavrínoch. Varí sa tá istá klasika ako pred 20-timi rokmi. Múčne omáčky, vyprážané rezne a filé, pečené, parené a dukátové buchty, šišky, pizze, špagety s kečupom... na tieto gastronomické „špeciality“ by mali pani kuchárky v jedálňach podľa mňa zabudnúť.

Nechcem sa hrať na moralistku, len chcem poniektorých motivovať k tomu, aby robili viac pre svoje deti a boli pre ne dobrým vzorom. Aby ich doma po škole nečakali na stole biele gumové rožky alebo chlieb s lekvárom, ale aspoň jedno teplé doma varené jedlo. Aby sa pokúsili aspoň raz do týždňa s nimi niečo vyrobiť, našli aspoň štipku invencie a kreativity, ktorú odovzdajú svojim deťom.

Návody ako vyrobiť kostým
Aj my už máme doma veľkú škôlkarku, ktorá miluje karnevaly a aj ona už je poznačená modernou dobou nablýskaných Elzovských šiat a o iných nechce ani počuť. Kupovať ani požičiavať ich neplánujem, dúfam, že sa bude dať nahovoriť aspoň na vlastnoručne dotvorené.

Ak sa podujmete spolu s vaším potomkom na handmade kostým, myslite na to, že sa pritom zabavíte a určite bude to vaše dieťa ocenené za najkreatívnejší počin :).

A tu som našla zopár návodov, ako si vyrobiť vlastnú masku:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára